Mimar Sinan Müzesi ve Mimarlık Merkezi, mimarlık mesleğinin dinamik ve kapsayıcı yapısına uygun, Mimar Sinan’ın çağdaş, yenilikçi ve güçlü bir mimari–mekansal dil ortaya koymasına benzer bir tavırla tanımlanmalı ve buna paralel bir imge oluşturmalı idi.
Sinan külliyelerindeki açık (avlu), yarı-açık (avluyu saran revak), kapalı mekan (revaktan geçilen mekanla) hiyerarşisi hala güncel ve geçerliğini koruyan güçlü bir mekansal örgütlenme tarifler. Mimar Sinan Müzesi ve Mimarlık Merkezi tasarımımızın ana kararlarında bu kurgu belirleyici olmuştur. Sinan’ın Külliyelerindeki medrese ve cami yapılarını açık bir kamusal alanla (avlu) ilişkilendirilmiş olması ve bu mekanları kademeli olarak avlu ile buluşturması farklı mekansal beklentilere cevap bekleyen mimari program için üretken bir zemin sunmuştur.
MİMAR
SİNAN
MÜZESİ
Yer: melikgazi,KAYSERİ
Program:Müze|Eğitim
Yıl:2021
Tür:Yarışma|Öneri
EKİP: KEREM MERAL
İLKER FATİH ÖZORHON
GÜLİZ ÖZORHON
SERENGÜL ŞARLI
Müze yaya yoluna paralel konumlanır ve mimarlık müzesiyle arasında oluşan boşluk avlunun gölete açılan devamı haline gelir. Mimarlık müzesiyle otoparklar arasındaki alan da fesitival alanının güneyindeki yeşilin devamıdır. Mimarlık Merkezi binası biçimsel bir mimarlık gösterisi sergilemek yerine oldukça sade ve şeffaf kurgusuyla üretim mekanı tarif eden bir hangar, açık-esnek ve bütünleşik bir yapı olarak yorumlanmıştır. Yapının girişi geçici sergilerin yapıldığı yüksek bir holdür. Yapının gölete bakan ucunda ise atölyeler yer alır. Atölyelerin müzeye bakan terası açık üretim mekanı iken atölyelerin üstünde ise derslik hacimleri yer alır. Yapının avluyu sınırlayan diğer kolu hem avluya hem de gerisindeki yeşile açılan çok amaçlı salonu ve üst kattaki mimarlık kütüphanesini barındırır.
Müze kurgusunu belirleyen ise Sinan ve yapılarının nasıl sergilenebileceği olmuştur. Sinan’ın cami yapılarındaki mekan kurgusu ve strüktürü hafifleterek yapmaya çalıştığı tek ve bütünsel mekan oluşturma arzusu burada bir süreklilik olarak ele alınmıştır. Sergi mekanlarının oluşumunda Sinan yapılarıyla ilgili genelde yapılan dönemsel ayrım sürdürülmüştür. Girişten ulaşılan ilk sergi mekanı ÇIRAKLIK salonu bir amfi ile KALFALIK salonuna, bu mekan ise USTALIK salonuna akar.